ROTUINFOT


MITTELSPITZ:

Mittelspitz (30-38cm) eli mitteli on saksalainen vahti- ja seurakoirarotu.

Muita saksanpystykorvia ovat keeshond (43-55cm), grosspitz (42-50cm), kleinspitz (23-29cm) ja pomeranian (18-22cm).

Saksassa ensimmäiset mittelit rekisteröitiin 1960-luvulla ja näyttelyissä ensimmäiset mittelit kävivät vasta -70 luvun alussa! Vaikka rodusta on ollut havaintoja jo ennen vuotta -60, ei rotua ole hyväksytty aiemmin (historiassa mainitaan 1800-luku jolloin vastaavanlaisia koiria oli paljon sekä 1899 hyväksyttiin muut pienpystärit, muttei mitteliä!). Suomeen ensimmäinen mitteli on tuotu 1989, valkoinen uros ja ensimmäinen pentue on syntynyt Suomessa 1993, valkoisia nekin. Pari vuotta tästä Suomeen tuotiin ensimmäinen oranssi mitteli ja ensimmäinen oranssi/soopeli pentue syntyi 1996. Tällä hetkellä rekisteröintejä on tehty yli 4000 kpl ja vuosittainen rekisteröinti määrä on 400-500 per vuosi, määrä on kasvussa jatkuvasti.

Suomen Mittelspitz ry yhdistys on perustettu vuonna 1999.

Mitteli on luonteeltaan seurallinen, iloinen ja valpas pieni-suuri-koira. Vieraita ihmisiä kohtaan mittelit ovat usein hiukan pidättyväisi, se ei kuitenkaan saa olla arka tai aggressiivinen ihmisiä kohtaan! Rotu on jossain määrin herkkä haukkuinen, mutta siihen voidaan puuttua koulutuksella ja näin ollen mittelistä saa melko hiljaisenkin. Mutta alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti kun rotu on hälyttävä vahti ei siitä täysin hiljaista saa. Mikäli haukkumista ei ole tarkoitus kuunnella, siihen tulee puuttua ihan pennusta asti!

Mitteli on helppo kouluttaa ja helposti motivoitavissa. Useimmilla koirilla on runsaasti miellyttämishalua.

Mitteleillä ei ole riista- tai metsästysviettiä juurikaan, toki tämä on yksilöllistä ja koulutuksella siihenkin voidaan puuttua melko hyvin.

Mitteli soveltuu ensimmäiseksi koiraksi ja on usein jopa "helppo" koira. Kaikesta huolimatta se tarvitsee normaalin tapakasvatuksen ja asianmukaisen peruskoulutuksen! Mitteli soveltuu usein myös lapsen harrastuskaveriksi, kunhan aikuinen on auttamassa ja opastamassa. Pelkästään lapsen koiraksi ei mittelikään sovellu!

Mitteli on kooltaan 30-38cm, ihanne koko 34cm. Mikäli koirasi on liian pieni mitteliksi sen voi vaihtaa näyttelyssä tuomarin lausunnolla, koiran täytettyä 15kk kleinspitziksi. Myös liian ison kleinin voi vaihtaa samalla tavalla mitteliksi. Kleinit ovat kooltaan 23-29cm, ihanne 26cm.
Liian suuren mittelin voi vaihtaa samalla tavalla grosspitziksi, vain mikäli väri sen sallii. Grosseilla on vain kolme hyväksyttyä väriä: valkoinen, musta ja ruskea.

Koostaan johtuen mitteli on mitä mainioin harrastuskaveri moneen eri menoon, mm.näyttelyt, agility, toko, rally-toko yms.

Roti ei kuulu PEVISAan, mutta jalostukseen käytettävät tulisi tutkia silmien ja polvien osalta. Silmätarkastus on voimassa 2 vuotta kerrallaan. Polvitarkastus alle 3 vuotiaalta on voimassa 2 vuotta, yli 3 vuotiaana tarkastus on voimassa koiran eliniän.

Rotu on perusterve, vaikkakin joitain vikoja ja sairauksia on silti havaittavissa, mm.silmäsairauksia, patella luksaatiota (polvet). Myös hammaspuutoksia, purentavikoja sekä häntämutkia ilmenee. Rodussa on muutamia vakavempiakin sairauksia ilmennyt, mm.epilepsiaa ja autoimmuunisairauksia.

Väriltään mitteli voi olla "lähes mitä vaan" (mm.Englannissa ja Australiassa kaikki värit ovat sallittuja, muualla on rajoituksia enemmän). Suomessa näyttelyissä väriryhmät ovat valkoinen, musta/ruskea ja muun väriset, ne kilpailevat kaikki erikseen kolmessa väriryhmässä omista serteistä ja cacibeistaan.

Hyväksyttyjä värejä ovat puhtaat värit: valkoinen, musta, ruskea, oranssi, oranssi-soopeli, harmaa, kerma, kerma-soopeli, black&tan sekä kirjavat joissa päävärin tulee olla valkoinen. Toiset kasvattajat vaalivat värejä eivätkä sekoittele niitä tai hypi väriryhmistä toisiin, mutta toiset yhdistävät värejä oman mielensä mukaan.

Turkki on helppohoitoinen, se kaipaa vain satunnaista harjausta normaalisti, karvanlähdön aikaan tietysti useammin. Pestä koiraa ei tarvitse kuin tilanteen niin vaatiessa, kun se selvästi on likainen eli joko näyttää tai tuntuu siltä. Toiset pesevät koiria myös ennen näyttelyitä, pesutarve on melko koirakohtaista ja myös väristäkin riippuvainen.

Rotu ei ole varsinaisesti trimmattava, vaikkakin toiset turkkia leikkeleekin (enemmän rungon karvoja leikataan kleineiltä ja pommeilta). Tassukarvat voidaan pyöristää tai muuten siistiä näyttelyihin sekä korvista tulee liian pitkät "hapsottavat" karvat leikata ja/tai korvien karvoja leikata muotoon, korvien muodosta riippuu leikkauksen tarve.

MITTELSPITZIN ROTUMÄÄRITELMÄ (.pdf)
© 2013 Susanna Sistonen - dischiles@gmail.com